Meer eetbaars in het wild

In het bos: eetbare paddenstoelen

Van de eetbare paddenstoelen zullen we enkel een paar van de meest herkenbare aanhalen: d.w.z. paddestoelen die zeker niet met een giftige look-alike kunnen verward worden.

Amethistzwam

amethyst

Dit zijn paarse kleine zwammetjes die men vooral in bossen aantreft, onder beuken. Ze groeien in groepjes en komen in het najaar uit. Ze zijn zeer onmiskenbaar door hun paarse kleur. Kunnen best geplukt worden als ze nog jong zijn en fris van kleur. Goed wassen en bak ze dan in de pan met wat boter en smakelijk!

Deze soort heb ik zelf ook al klaargemaakt: een lekkere paddenstoel!

Eekhoorntjesbrood

eekhoorntjesbrood

Deze paddenstoel (Boletus edulis; letterlijk: eetbare boleet) komt voor in naaldbossen op de humusgrond. Veelal bij sparren. Pluk hierbij ook enkel de jonge, verse en fris uitziende exemplaren (zoals hierboven). Oudere exemplaren worden roodachtiger van kleur en de buisjes (onderkant) worden bruinachtig. Smaakt wat naar noten. Gebakken is hij het lekkerst.

Parelstuifzwam

DSCN1996___Parelstuifzwam__Lycoperdon_perlatum

Dit zijn ook weer onmiskenbare zwammen. Ze groeien ook vaak in groepjes op rottend hout of op humus in het bos. Neem ook weer enkel de mooie witte en nog fris uitziende jonge exemplaren. Was ze, ontdoe ze eventueel van het buitenste velletje (velum) en snij ze in stukjes en bak ze in de pan. Eventueel wat bijkruiden, want ze hebben niet zoveel smaak.

Biefstukzwam

biefstukzwam

Een buisjeszwam die groeit op oude eiken en kastanjes. Zeer onmiskenbaar door de bloedrode kleur en rood sap (doet daarom denken aan biefstuk). Ook enkel plukken indien vers en fris uitziend. Wordt ook het best gebakken. Smaakt een beetje zurig.

Judasoor

judasoor

Groeit meestal op rotte stronken van oude vlierbomen. Is doorschijnend en wat ‘blubberachtig’. Is eetbaar (ook rauw), maar heeft niet veel smaak. Kan vanwege de structuur wat aan spek doen denken.

Oesterzwam

oesterzwam

De gewone oesterzwam, groeit tegen boomstammen, voornamelijk beuk. Is zeer lekker.

Grote sponszwam

sponszwam

Groeit doorgaans in naaldbossen aan de voet van boomstronken. Zeer onmiskenbaar. Wordt best in stukken gesneden en gebakken.

Reuzenbovist

bovist

Zeer onmiskenbaar. Groeit vaak in grasvelden etc en heeft doorgaans de grootte van een voetbal. Ook hier weer: enkel plukken indien nog mooi sneeuwwit. In plakjes snijden en bakken.

 

In de tuin en op de ‘boerebuiten’: slakken

Tuinslakken en wijngaardslakken

tuinslak wijngaardsl

Tuinslakken zijn de slakken met opvallende kleuren: geel of roze of oranje met bruin (links). Wijngaardslakken zijn grote landslakken met een dikke schelp. Deze laatste komen niet voor in het Vlaamse laagland.

Steek ze in een mandje of iets dergelijks, laat ze een paar dagen daarin zitten en zorg dat ze niet kunnen ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de uitwerpselen uit de slakken verdwijnen. Dan kan men ze klaarmaken door ze lang en stevig te koken of te bakken in de oven. Nadien ontschelpen, wat kruiden en wat boter erbij en smakelijk!

De tuinslakken heb ik zelf ook al gegeten. Goed gekruid zijn ze niet mis, maar ze waren nogal taai.

Aan de kust, op het strand: zeeorganismen

Alikruik

alikruik

Aan de kust kan men ook alikruiken of karakollen van de golfbrekers plukken. Deze kunnen gekookt worden in wat gezout water en uit de schelp gevist worden met een naald of pincet.

Alikruiken heb ik ook ervaring mee: het is eigenlijk veel gepruts voor weinig eten. Nu ja…

Krabben en garnalen (alle soorten zijn eetbaar)

11bba55b477eeb362d397c0886c75529

Als u erin slaagt om enkele krabben of garnalen te vangen, kunt u die meenemen naar huis en koken. Vervolgens het rugschild losmaken en het vlees oppeuzelen. Smakelijk!

Wel opletten: vooral de grote krabben kunnen stevig knijpen!

Van de krabben heb ik enkel al eens een exoot geproefd: de blaasjeskrab. Was zeer lekker!

De jacht en de visvangst

vissen

Wie een vergunning heeft kan op legale manier jagen of vissen en op die manier gratis eten in huis halen. Enige ervaring is natuurlijk wel vereist.

Let wel: stropen, d.w.z. vallen, strikken en klemmen uitzetten is echter verboden.

Langs de weg: verkeersslachtoffers

verkeersslachtoffer

Zeer weinig mensen staan er bij stil, maar de vele dieren die worden doodgereden langs onze wegen zijn doorgaans gezonde dieren en vaak geschikt als voedsel. Zeer ideaal in tijden van crisis om zo gratis vlees te kunnen nuttigen.

Wat kan men meenemen?

Alle soorten gevogelte die wat van formaat zijn. Tevens knaagdieren zoals eekhoorn of haas.

Voorbeelden van vogels die men kan meenemen: duif, houtsnip, fazant, uil, buizerd, kauw, eend,…

Hieronder een aantal voorbeelden:

eetbaar2

Opgelet: ze dienen vers te zijn, en dat kan men zien door naar de ogen te kijken, als deze al opgedroogd zijn en ingezakt, dan is het dier niet meer vers. Ook de stijfheid en warmte van het dier is een indicatie: nog warm en slap: zeer vers; stijf en koud: vrij vers; koud en slap en stinkend: al oud.

Marters, vossen en ratten: best laten liggen! Het wordt ten zeerste afgeraden om doodgereden grotere zoogdieren mee te nemen, vanwege eventuele parasieten of ziekten die er kunnen aanwezig zijn.

Welke vogels zijn niet eetbaar? Waterhoen, meerkoet, meeuw, … (zijn veel te taai en smaken slecht).

nieteetbaar

Hoe klaarmaken?

Best is dus dat het dier in kwestie zo vers mogelijk is, dan gaat het villen ook het best. Bij zoogdieren: snij overlangs van de nek tot de anus een snede en stroop het vel gelijk een kous eraf. Bij vogels: de pluimen eraf trekken en de poten eraf knippen. De kop kan met behouden: hersenen zijn ook eetbaar!

Vervolgens snijdt men onderaan de buikholte open en haalt men voorzichtig de ingewanden eruit. Hart, lever kunnen gegeten worden en kan men laten zitten. Eventeel uitspoelen om vuile resten te verwijderen. Nu kan men er wat kruiden aan toevoegen.

Vervolgens kan men het dier in de oven bakken, of in een potje stoven, zoals u gewoon bent uw vlees klaar te maken.

Ikzelf heb ervaring met een houtsnip, een koekoek, en een kauw. Vooral de laatste was zeer lekker.

Smakelijk!

IMG_8317

Een artikel uit de krant:

Advertenties

Aantal weergaven

  • 76,214

TheWarningProductions
© 2013-2016

%d bloggers liken dit: