Teel uw eigen voedsel

SeedPackets247x271Teel uw eigen groenten en fruit. Dat kan zelfs op een kleine oppervlakte. Wie in het stad woont en slechts een koer of terras heeft kan met potten of een gemetselde ‘bloembak’ al veel uitrichten. Zet er laagstam fruitboompjes, of fruitstruiken zoals framboos, kruisbes of een druivelaar… of kweek er groenten in zoals tomaten, courgette, paprika, sla, bonen, zoete maïs, etc…

Koop zaden van allerlei groenten… Maar zorg er vooral voor dat het zuivere soorten zijn en geen GGO’s!

Het is niet nodig om hele akkers vol te gaan zaaien, maar benut de ruimte die u ter beschikking hebt. Al is dat maar een koertje of een terras met een paar potten op.

De gemakkelijkste groenten om te kweken zijn

– tomaten, pompoenen

– sla en andere snel groeiende groenten

-Tuinboon en aanverwanten.

phaseolus_lunatuslimaboon

Wat ik persoonlijk het meeste aanraad zijn limabonen (in de volksmond ook wel boerentenen genoemd). De planten zijn staakbonen (die dus klimmen en tot 4 meter hoog worden) en de peulen moeten geoogst worden als ze verdroogd zijn en de zaden gerijpt zijn. De witte zaden, of de eigenlijke bonen, zijn tot meer dan 3 cm groot, moeten gedroogd worden en kunnen lange tijd (jaren) bewaard worden op een droge plaats. Om ze klaar te maken: eerst 8 uur laten weken en een uur koken. Op het einde wat zout toevoegen in het kokend water, en dan bereiden met bvb. een saus of bij wat vlees.

Bonen zijn zeer eiwitrijke en gezonde voeding. Limabonen (Phaseolus lunatus) komen uit de streek van de Andes (Peru enz.) en werden reeds gegeten door de Inca’s. Zaai de zaden op een zonnige plaats en bind de plant op langs een draad of klimrek. De plant is een vlinderbloemige, dus geen 2 jaar na elkaar op dezelfde plaats telen vanwege het stikstofgehalte in de grond. Vlinderbloemigen fixeren namelijk stikstof.

Nog niet volgroeide peulen aan de struik:

P1190591

Een volgroeide peul:

P1190677

Eén boon:

P1190682

Advertenties

Aantal weergaven

  • 76,214

TheWarningProductions
© 2013-2016

%d bloggers liken dit: